tiistai 16. toukokuuta 2017

Verenohennuslääkityksen seuranta ja sivuvaikutukset

Mitä Marevan hoidossa olevan asiakkaan tulee huomioida?

Verenohennuslääkkeitä eli antikoagulantteja käytetään veritulppien syntymisen ehkäisyyn ja niiden hoitoon. Lääkkeet hidastavat veren hyytymistä ja ehkäisevät trombien eli verihyytymien muodostumisen. Käytetyin verenohennuslääke on varfariinia sisältävä Marevan
Lääkettä on saatava kahtena eri vahvuutena: Marevan 3 mg (sininen tabletti) ja Marevan forte 5 mg (punainen tabletti). Annos säädetään aina yksilöllisesti, koska lääkkeen tarve vaihtelee eri ihmisillä. Molemmissa tableteissa on jakouurre, joten tabletit on helppo puolittaa, jos annos vaatii sitä. Hoidon pituus voi vaihdellen kolmesta kuukaudesta aina elinikäiseen hoitoon.
 Hoidon alussa INR-verikoe otetaan noin viikon välein, myöhemmin potilaskohtaisen annoksen vakiinnuttua noin 1-2 kuukauden välein.
Yleensä INR-arvo pyritään pitämään 2.0 – 3.0 välillä.
Jos Marevan-hoidon aikana ulosteet muuttuvat mustiksi, tulee voimakasta vatsakipuja ja heikotusta tai nenä- tai ienverenvuotoa on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös verivirtsaisuuden, veriulosteiden, verioksentelun ja tavallista runsaampien tai pitkittyneen kuukautisvuodon yhteydessä on otettava yhteyttä lääkäriin. Nämä voivat olla merkkejä liiallisesta varfariinivaikutuksesta, jolloin vaarana ovat myös sisäiset verenvuodot. Lääkärin ohjeen mukaan Marevan-hoito voidaan keskeyttää ja antaa tarvittaessa K-vitamiinia, joka on Marevanin vastavaikuttaja.
Marevan-hoito pysyy hyvässä tasapainossa, jos elämäntavat ovat säännölliset. Runsas alkoholin käyttö voi olla vaarallista. K-vitamiinin saanti vaikuttaa Marevanin hoitotasapainoon. K-vitamiinin saannin tulisikin siis olla mahdollisimman tasaista. Äkillisiä ruokavalion muutoksia onkin vältettävä. 
Marevanilla on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, luontaistuotteiden, rohdosvalmisten ja ravintolisien kanssa. Monet valmisteet myös vaikuttavat veren hyytymiseen ja sitä kautta Marevan-hoitoon. Mainitse siis aina lääkärille ja apteekissa, että sinulla on käytössä Marevan-lääke. INR-arvo seuranta on tarpeen uusia lääkkeitä aloitettaessa.
Tulehduskipulääke asetyylisalisyylihappo (Esim. Aspirin, Disperin, Primaspan) lisäävät verenvuotoriskiä, eikä niitä tule käyttää yhdessä Marevan-hoidon kanssa. Myös muut tulehduskipulääkkeet (Esim. Burana, Ketorin, Voltaren) voivat lisätä verenvuotovaaraa. 
Lääkäriltä ja apteekista saa Marevan-hoitokortin, johon merkitään INR-arvo ja tablettien annostuksen. Lääke otetaan kerran päivässä ja aina mielellään samaan aikaan päivästä.
Lähde Terve.fi

1 kommentti:

  1. Hyvä Sari!hyvä että löytyi lähde myös!perustiedot ok ja käytännön lääkehoidossa lisää asiasta tutki ja opettele!

    VastaaPoista