perjantai 5. toukokuuta 2017

Diabeteksen lisäsairaudet

Valtimosairaudet ovat diabeetikoilla yleisimpiä lisäsairauksia. Kokonaisvaltainen hoito ehkäisee tehokkaasti näitä.
-kohonnut verenpaine pyritään hoitamaan tasolle 130/80
-veren kolesteroliarvo pyritään saamaan tasolle 4,5
-kaikille potilaille aloitetaan veritulppien ehkäisemiseksi asetyylisalisyylihappo (aspiriini)
-tupakoivia kannustetaan ja autetaan lopettamaan tupakointi
- liikunta ja oikea ruokavalio on hyväksi, painonhallinta

Diabetekseen liittyy lisäsairauksia, jotka kehittyvät hiljalleen vuosien tai vuosikymmenien kuluessa. Useimmat niistä johtuvat suurentuneesta veren sokeripitoisuudesta. Mitä suurempi verensokeri on keskimäärin, sitä suurempi on lisäsairauksien riski.

Suuri verensokeripitoisuus vahingoittaa pieniä verisuonia (hiussuonia) ja valtimoita, minkä seurauksena tiettyjen elinten toiminta voi häiriintyä vakavasti. Seurauksena voi olla silmän verkkokalvosairaus eli retinopatia, joka ajan mittaan heikentää näköä.

Toinen merkittävä lisäsairaus on munuaissairaus eli nefropatia. Sen ensimmäinen ilmenemä on virtsan valkuaismäärän suureneminen. Vuosien kuluessa sairaus voi aiheuttaa vaikean munuaisen vajaatoiminnan.

Kolmas merkittävä lisäsairaus on ääreishermoston häiriö eli neuropatia, joka ilmenee etenkin alaraajoissa. Se aiheuttaa särkyjä ja tunnottomuutta. Tuntoaistin ja heikentyneen verenkierron seurauksena jalkoihin voi syntyä pitkäaikaisia ja vaikeasti hoidettavia haavaumia ja tulehduksia.

Edellä mainitut lisäsairaudet liittyvät sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetekseen. Niiden lisäksi etenkin tyypin 2 diabeteksessa esiintyy selvästi tavallista enemmän valtimotautia Valtimotauti ja siihen liittyviä sairauksia, kuten sydäninfarkteja  ja aivoverenkierron häiriöitä. Aivohalvaus (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto). Näiden vaara on diabetesta sairastavalla 2–3 kertaa suurempi kuin muilla. Siksi valtimotaudin ehkäisy on keskeinen osa diabeteksen hoitoa.

Diabeteksen hoidon päätavoite on saada verensokeri riittävän lähelle normaalia tasoa. Verensokeriin vaikuttavat ruokavalio ja liikunta ja sitä voidaan alentaa diabeteslääkkeillä. Niitä ovat insuliini ja useilla eri tavoin vaikuttavat, suun kautta käytettävät lääkkeet.

Lähde: Terveyskirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti