torstai 31. elokuuta 2017

Tutkimuksen tehtävät

1. Mikä tutkimus on kyseessä
2. Miten ohjaat asiakkaan valmentautumaan ko. tutkimukseen


Kuvantamistutkimukset ovat:
- natiivikuva = Ilman varjoainetta tehtyä perusröntgentutkimusta.
- thorax =Rintakehän röntgenkuva
- mammografia = Rintojen kuvausta varten kehitetty oma matalaa jännitettä eli pehmeitä säteitä käyttävä laite
- luuston rtg (kaularanka, rintaranka, lanneranka,lantio jne) = Luu läpäisee röntgensäteitä huonosti, joten se erottuu selvästi ympäröivistä pehmeistä kudoksista, jotka läpäisevät helposti röntgensäteitä. Röntgenkuvassa luut piirtyvät vaaleina tummaa taustaa vasten. Uusista kuvantamismenetelmistä huolimatta tavalliset röntgenkuvat ovat luiden tutkimuksissa eniten käytetty menetelmä.


- varjoainekuva = Varjoaineet ovat joko bariumpitoisia (ruuansulatuskanavan tutkimukset) tai ne sisältävät jodia (muut varjoainetutkimukset). Varjoaine valitaan kuvauskohteen mukaan. Potilas voi joko juoda varjoainetta (ruokatorvi ja mahalaukku), varjoaine voidaan annostella letkun kautta (virtsarakko ja virtsaputki) tai ruiskeena (paksusuoli). Varjoainetta voidaan myös pistään neulalla tukittavaan kohteeseen (nivelet). Varjoainetta voidaan myös ruiskuttaa joko laskimoon (sisäelimet) tai valtimoon (sepelvaltimot). Varjoaineen ollessa halutussa paikassa kohde kuvataan, jolloin varjoainetta sisältävät alueet piirtyvät huomattavasti selkeämmin kuvausfilmille.   Ennen varjoainekuvausta täytyy varmistaa, että munuaiset toimivat normaalisti. Yleensä varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta ja jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua ratkaisevasti. Mitä pidempään varjoaine viipyy munuaisissa, sitä todennäköisempää on, että se vaurioittaa munuaisia.
- läpivalaisututkimus = tutkitaan pääasiassa ruoansulatuskanavan tai virtsateiden toimintaa.  Tutkimuksessa seurataan jodi- tai bariumpitoisen varjoaineen kulkua elimistössä röntgensäteiden avulla. Varjoaineen antotapa vaihtelee tutkimuskohteen mukaan. Suoliston kuvauksissa varjoaineaine joko juodaan tai ohjataan letkun kautta kohdealueelle. Virtsateitä tutkittaessa varjoaine voidaan ruiskuttaa laskimoon tai johtaa katetrilla virtsateihin.

- colografia =

- urografia = tietokonekerroskuvaus. Tutkimukseen valmistautuminen:
  • Älä tyhjennä virtsarakkoa 2 tunnin aikana ennen tutkimusta.
  • Jos käytät diabetekseen tablettilääkitystä, sinun tulee neuvotella tutkimukseen valmistautumisesta hoitavan yksikön lääkärin kanssa.
  •  Muut päivittäiset lääkkeesi voit ottaa tavalliseen tapaan.
  •  Ennen tutkimusta sinun tulee juoda yhden(1) tunnin ajan, yksi (1) litra vettä tasaisesti vähän kerrallaan
  • Saat syödä normaalisti
- artrografia = tehosteainetutkimus. Tehosteaineen laittoa varten täytyy tulla röntgeniin 40min aikaisemmin. Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Kuumeiselle ei tehdä magneettitutkimusta.
- angiografia = verisuonten varjoainetutkimus. Tietyt lääkkeet tulee olla tauolla esim. Marevan. Tutkimuspäivänä esim. Insuliinia, nesteenpoistolääkettä ei saa ottaa. Nivusista poistetaan ihokarvat. syömättä pitää olla 4 tuntia. Käy wc:ssä ennen toimenpidettä. Korut, kello ja silmälasit jätetään osastolle.

- TT - tietokonetomografia =  käytetään akuutin vatsakivun selvittelyyn erityisesti epäiltäessä suolistoon liittyviä tauteja, kuten suolen puhkeamaa tai tukkeumaa. Virtsateiden kivet löytyvät yleensä tietokonetomografialla. Monet vatsan alueen tulehdukset, kuten umpisuolentulehdus ja haimatulehdus on määriteltävissä tietokonetomografialla tai magneettitutkimuksella. Vatsan alueen pahanlaatuisten tautien diagnostiikassa vatsan tietokonetomografia on ensisijainen tutkimusmenetelmä.

- Magneettikuvaukset = saadaan tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa tutkittavasta kohteesta. Yleisiä magneettitutkimuksen aiheita ovat nivelten oireet ja vammat, neurologiset oireet, selkävaivat ja tapaturmat. Magneettitutkimusta pyritään välttämään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

- Isotooppitutkimukset = Isotooppi voidaan liittää erilaisiin muihin yhdisteisiin kuvauskohteen mukaan. Eri aineisiin yhdistämisen tarkoituksena on ohjata elimistössä isotooppi haluttuun paikkaan. Isotooppi annetaan yleensä suoneen ja kun se saavuttaa kuvauskohteen, otetaan gammakameralla kuvia. Yksittäisestä kuvasta voidaan tarkastella isotoopin jakautumista kuvauskohteessa ja useista peräkkäisistä kuvista voidaan katsoa, kuinka nopeasti isotooppi kulkeutui kuvauskohteen läpi. Tyypillinen isotooppitutkimus on luustokartoitus, jota käytetään syövän levinneisyyden selvittelyssä.

- Ultraääni / kaikukuvaus = Ultraäänen avulla voidaan tutkia useimpia vatsan alueen elimiä, kaulan aluetta, rintoja, kiveksiä, niveliä, lihaksia ja verisuonia. Luuston ja suoliston tutkimiseen ultraääni ei yleensä sovellu.  Vatsan alueen ultraäänitutkimuksiin tultaessa tulee olla ravinnotta ja alavatsan tutkimukseen tultaessa tulee virtsarakon olla täynnä. Muihin tutkimuksiin ei tarvitse valmistautua etukäteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti