maanantai 21. elokuuta 2017

Suolistosyövät

Yleisyys

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa. Vuonna 2009 todettiin 2 755 uutta tapausta. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla.

Oireet

Suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus uutena tai vaihtelevasti, tunne ettei suoli tyhjene kunnolla tai suolitukos. Kasvaimen pinta on röpelöinen ja tästä syystä se vuotaa herkästi verta. Uloste voi verenvuodon seurauksena muuttua tummaksi tai sen seassa voi olla kirkasta verta. Jos verenvuoto jatkuu pitkään, potilaalle kehittyy anemia, jonka oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kalpeus ja huimaus. Yleisoireita, kuten laihtumista, vatsakipua ja ruokahalun heikentymistä, esiintyy ajoittain. Tavallisimmin etäpesäkkeet tulevat maksaan ja keuhkoihin, jolloin potilaat ovat oireettomia tai vähäoireisia.

Seuranta

Suolistosyöpäsukuihin kuuluvia henkilöitä ja tulehduksellista suolistosairautta sairastavia seurataan säännöllisin suoliston tähystystutkimuksin. Riskiryhmien tähystysseurannan tavoitteena on löytää syövän esiasteet, jolloin näiden poistamisella voidaan estää syövän kehittyminen.

Hoito

Sekä paksu- että peräsuolisyövän hoidossa pyritään ensisijaisesti kasvainkudoksen poistoon leikkaushoidolla. Alkuperäisen kasvaimen lisäksi leikkauksen yhteydessä poistetaan aina suolta vatsaontelossa paikoillaan pitävä suolilieve, koska sen imusolmukkeissa todetaan yleensä ensimmäiset etäpesäkkeet. Jos kasvain on tunkeutunut suolen seinämän läpi tai levinnyt paikallisiin imusolmukkeisiin, annetaan leikkaushoidon jälkeen yleensä puolen vuoden kestoinen ns. liitännäislääkehoito. Hoidon valintaan vaikuttavat mm. kasvaimen ominaisuuksiin liittyvä uusiutumisriski ja potilaan kunto. Osa peräsuolisyöpäpotilaista hyötyy ennen leikkausta annettavasta lyhytkestoisesta sädehoidosta: syövän uusiutumisriski pienenee ja taudin ennustetta voidaan parantaa pelkkään leikkaushoitoon verrattuna. Mikäli peräsuolikasvain on ehtinyt kasvaa hyvin kookkaaksi, voidaan jo ennen leikkausta antaa yhtäaikaisesti solunsalpaaja- ja sädehoitoa kasvaimen pienentämiseksi ja leikkauksen mahdollistamiseksi. 
Hoitojen jälkeen potilasta seurataan säännöllisin suolitähystyksin ja CEA-kasvainmerkkiaineen mittauksin. 
Levinneen suolistosyövän hoidolla pyritään lievittämään kasvaintaudin aiheuttamia oireita ja hidastamaan sen etenemistä. Levinneen suolistosyövän hoitokäytännöksi on vakiintunut solunsalpaajahoito. Uusia kohdennettuja lääkehoitoja, kuten kasvaimen verisuonitusta tai kasvutekijöiden toimintaa estäviä vasta-ainelääkkeitä, voidaan myös käyttää levinneen suolistosyövän hoitoon solunsalpaajahoitoon yhdistettynä.

Ennuste

Ennusteeseen ja mahdollisuuteen parantua taudista vaikuttaa etenkin kasvaimen levinneisyys diagnoosivaiheessa. Jos kasvain on pysynyt suolen seinämän sisäkerroksessa, on yli 90 % potilaista elossa 5 vuoden kuluttua leikkauksesta ilman leikkauksen jälkeisiä liitännäishoitoja. Leikkaukseen yhdistetty solunsalpaajahoito on parantanut imusolmukkeisiin levinneen suolistosyövän hoitotuloksia, ja vielä etäpesäkkeisen suolistosyövän hoidossakin voidaan päästä hyviin tuloksiin, jos yksittäiset etäpesäkkeet ovat poistettavissa leikkaamalla. Osa suolistosyövistä on lisäksi erittäin herkkiä solunsalpaajahoidolle, jolloin pelkällä lääkehoidollakin on mahdollista saavuttaa vuosikausia oireetonta aikaa. 

Lähde Pfizer ja terveyskirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti