maanantai 4. syyskuuta 2017

Lääkehoitoa

LEVOLAC 690mg/ml

Levolac-oraaliliuoksen vaikuttava aine on synteettinen sokeri, laktuloosi, joka muodostuu fruktoosista ja galaktoosista. Kun laktuloosi pilkkoutuu paksusuolessa, muodostuu muun muassa maitohappoa ja etikkahappoa, jotka lisäävät suolen happamuutta ja suolen sisällön nestepitoisuutta. Tällöin suolen sisältö pehmenee ja suolensisäinen paine lisääntyy. Tämän seurauksena suolen toiminta kiihtyy ja ulostaminen helpottuu.
Teho ei heikkene pitkäaikaisessa käytössä. Voimakas ulostusrefleksi tulee n. 2h kuluttua.
Aloitusannos 30ml, 3-4 päivää
Ylläpitoannos 15ml

MICROLAX 5ml

Microlax on nopeasti vaikuttava pienoisperäruiske, joka pehmentää kovan ulosteen ärsyttämättä kuitenkaan suolta.
Microlaxia käytetään tilapäiseen ummetukseen. Microlaxia käytetään myös suolen tyhjentämiseen ennen peräsuolen tähystystä. 1ml sisältää:Vaikuttavat aineet ovat natriumsitraattidihydraatti 90 mg, natriumlauryylisulfoasetaatti 9 mg, sorbitoli 625 mg 
Haittavaikutuksia: Yliherkkyysreaktiot (nokkosihottuma), vatsakipu, peräaukkoon ja peräsuoleen liittyvä kipu, löysä vatsa.
Ulostaminen tapahtuu tavallisesti noin 5 - 15 minuutin kuluttua annostelun päättymisestä.

MOVICOL

Jauhe oraaliliuosta varten, annospussi.
Vaikuttava aine makrogoli.
Ulostetukkeuman hoitoon tarvittava päiväannos on 8 annospussia, jotka tulisi nauttia 6 tunnin kuluessa. Yksi annospussi liuotetaan puoleen lasilliseen (125 ml) vettä. Hoitoa voidaan tarvittaessa jatkaa 3 päivän ajan. Jos sinulla on sydänoireita, älä ota Movicol-valmistetta nopeammin kuin kaksi annosjauhetta tunnin kuluessa.
Ei saa käyttää, jos on: suolen tukos, suolen seinämässä haavauma, vakava tulehduksellinen suolistosairaus
Haittavaikutuksia: allerginen reaktion, joka aiheuttaa hengitysvaikeuksia, tai kasvojen, huulten, kielen tai nielun turpoamista. Ihottumaa, kutinaa, ihon punoitusta tai nokkosihottumaa, käsien, jalkojen tai nilkkojen turpoamista, päänsärky ja liian matala tai korkea kaliumpitoisuus veressä.

PEGORION

Ummetuksen hoitoon sekä kuivuneen, suolessa pitkään olleen ulostemassan (ulostetukkeuma) pehmentämiseen tarkoitettu valmiste. Valmisteen vaikuttava aine makrogoli sitoo vettä, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy, ulostemassa pehmentyy ja suoli alkaa toimia. 
Haittavaikutuksia: vatsakipu, vatsan turvotus, pahoinvointi, ilmavaivat tai ripuli
Vaikuttava aine on makrogoli 4000. Yksi annospussi sisältää 6 tai 12 grammaa makrogoli 4000:a.

TOILAX 2mg/ml peräruiske

Sisältää bisakodyyliä, joka on ulostuslääke (laksatiivi). Toilaxia käytetään vain tilapäisesti ummetuksen hoitoon ja peräsuolen. Voidaan käyttää peräsuolen tyhjentämiseen myös ennen leikkausta, toimenpidettä tai synnytystä. 
Toilax voi aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia tai ripulia etenkin yliannosteltuna.

BEPANTHEN

Bepanthen-voide ja -emulsiovoide sisältävät vaikuttavana aineena dekspantenolia, jota on 50 milligrammaa yhdessä grammassa voidetta tai -emulsiovoidetta.
Jättää iholle suojaavan kerroksen ja soveltuu sekä normaalin ihon paikallishoitoon että kuivan ihon hoitoon erityisesti iäkkäille, joiden ihon uudistuminen on hidastunut. 
Soveltuu erityisesti palovammoihin, vaippaihottumiin, huonosti paraneviin haavoihin (myös nännihaavat), rohtuneisiin huuliin ja suupielien haavoihin, naarmuihin ja pykimiin sekä sukuelinalueen haavaumiin. 
Dekspantenoli muuttuu iho- ja limakalvokudoksessa B5-vitamiiniksi eli pantoteenihapoksi. B5-vitamiini on ihon ja limakalvojen uudistumiselle välttämätön solun kasvutekijä. Paikallisesti käytettynä dekspantenolin imeytyminen ihoon ja limakalvoihin on hyvin nopeaa. Haavojen paranemisessa B5-vitamiinilla on solujen jakaantumista ja kollageenin kestävyyttä parantava vaikutus sekä haavojen paranemista nopeuttava vaikutus. 
Haittavaikutuksia: 
yliherkkyysreaktiot ja ihoreaktiot, kuten kosketusihottuma, yliherkkyysihottuma, kutina, eryteema, ekseema, ihottuma, nokkosihottuma, ihon ärsytys sekä ihorakkulat.

PIMAFUCORT

Vaikuttavat aineet ovat 10 mg hydrokortisonia (mieto kortikosteroidi), 10 mg natamysiiniä (sienilääke) sekä 3,5 mg neomysiiniä (antibiootti)
Ulkoiseen käyttöön tarkoitettu mietoa, I-ryhmän kortikosteroidia, sienilääkettä ja antibioottia sisältävä yhdistelmävalmiste, joka vaikuttaa kutinaa sekä bakteeri- ja sienitulehduksia lievittävästi.
Valmistetta käytetään ihon bakteeri- ja hiivasieni- tai sienitulehdusten (sekainfektioiden) lyhytaikaiseen hoitoon. 
Haittavaikutuksia: Kosketusihottuma (joskus allergiaan liittyvä). Pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa ihon ohenemista ja ruusufinnin kaltaisia muutoksia kasvojen iholle. 

HYDROCORTISON 0,5 %, 1 % ja 2,5 % emulsiovoiteet

Hydrokortisoni eli kortisoli on elimistön tärkein luonnollinen glukokortikoidi. Sen pääasiallinen vaikutus on paikallinen tulehdusta vähentävä vaikutus. Se vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, jotka liittyvät allergian tai muun ihoärsytyksen aiheuttamaan ihottumaan. Hydrokortisoni ei tuhoa bakteereja, viruksia tai sieniä eikä estä niiden kasvua. Haittavaikutuksia: arpijuovat, ihon pintaverisuonten laajeneminen ja verenpurkaumat. 

Kivun hoito

Kivun tunnistamisen ja arvioinnin lähtökohtana tulisi aina olla iäkkään oma kuvaus kivusta. Jokaisen oikeus yksilölliseen kivun arviointiin ja tehokkaaseen hoitoon on yksi keskeisiä terveydenhuollon periaatteita. Muistisairaat iäkkään kuitenkin kärsivät kivusta muita useammin. Heidän kipua on vaikea tunnistaa, koska heidän on usein vaikea suullisesti ilmaista omaa kipua. Hoidon jatkuvuuden ja hoitokeinojen vaikuttavuuden arvioinnin helpottamiseksi on tärkeä kirjata, miten kipua on hoidettu. Kivun lääkehoito aloitetaan miedoilla kipulääkkeillä ja pienillä annoksilla, minkä jälkeen siirrytään suurempiin annoksiin ja voimakkaampiin kipulääkkeisiin. Muistisairaiden iäkkäiden kivun lääkehoidossa säännöllisyys on tärkeä. Lääkettä määrätessä on arvioitava iäkkään kyky hoitaa lääkitys. Lääkkeen tehoa ja mahdollisia sivuvaikutuksia seurataan aluksi päivittäin ja viikottain, tämän jälkeen esim. 3 kk tai puolen vuoden välein. Kivun lääkehoito aloitetaan usein parasetamolilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti