perjantai 8. syyskuuta 2017

Astmalääkitys

Vilma 6v. Nuhan ja hieman vaikeutuneen hengityksen vuoksi kotona. Aamulääkkeet. Salbuvent 0,4mg/ml mikst. 2 mg, Pulmicort Turbuhalerilla 100 mikrogrammaa.

-mihin lääkehoidolla pyritään? Yleensä astmalääkettä otetaan astmaoireiden poistamiseen tai estämiseen. Lääkkeen keuhkoputkia laajentava vaikutus alkaa n. 15 min kuluttua. 

Haittavaikutuksia saattaa olla päänsärky ja käsien vapina.

Pulmicort Turbuhaler -inhalaatiojauhe kuuluu lääkeaineryhmään, jota kutsutaan kortikosteroideiksi.Astmaan liittyy hengitysteiden tulehdusreaktio, jota Pulmicort Turbuhaler vähentää ja estää. Sisäänhengitettäessä suukappaleen kautta aktiivinen lääkeaine kulkeutuu hengityksen mukana vaikutusalueelle keuhkoihin.
Lasten ei tule omin päin käyttää Pulmicort Turbuhaleria. Tällä varmistetaan oikea lääkkeenottotekniikka ja lääkärin määräysten noudattaminen.
Huuhtele suu vedellä jokaisen lääkkeenottokerran jälkeen suun ja nielun sienitulehduksen riskin vähentämiseksi. 

Haittavaikutuksia saattaa olla:
  • Lievä kurkun ärsytys.
  • Yskiminen.
  • Sienitulehdus suussa ja nielussa.                                                                                              
Anna kohtauslääkettä herkästi. Älä päästä kohtausta pahaksi, vaan anna lapselle lääkettä heti kohtauksen ensioireiden ilmetessä. Ensioireita ovat lapsen levottomuus, väsymys ja yskiminen. Muista, että lepoasento ja oikea hengitystekniikka helpottavat astmakohtausta. Mieti aina astmakohtauksen aikana löytyykö siihen syy, vai voiko tämän vastaisuudessa välttää. Keuhkoputkien supistustila jatkuu vielä päiviä oireiden jo hävittyä ja uusiutuu herkästi, jos lääkitys lopetetaan liian pian. Muista antaa kohtauslääkettä riittävän kauan; sopiva jakso on noin viikko oireiden loputtua. Jos kohtauslääke ei toistetusti annettuna selvästi helpota  lapsen oloa, vie lapsi päivystyspisteeseen.

-millaisia muita astmalääkkeitä on? Purutablettetteja, tabletit, rakeet

Lähde. Terve.fi ja Terveyskrjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti