sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Terveydenhuollon erityisjätteet

Biologisia jätteitä ovat esim. kudoskappaleet ja elinten osat, kuten sikiöt, istukat ja amputoidut raajat, tyhjentämättömät veri-, imu- ja dreenipussit, esikäsittelemättömät (autoklavoimattomat) bakteeri- ja soluviljelmät ja rokotteet, näyteputket, veripullot ja muut vastaavat, joissa on henkilötietoja.
Jäte ei saa sisältää tartuntavaarallisia jätteitä eikä vaarallisiksi jätteiksi luokiteltuja aineita kuten lääkejätteitä tai sytostaatteja. 
Pakkausohje: Biologinen jäte pakataan tiiviisiin muovipusseihin niin, ettei pakkauksen sisältö pääse valumaan pois. Lasiset näyteputket ym. särkyvä jäte pakataan kannellisiin keräysastioihin esim. muovikanistereihin. Pakkaukseen on merkittävä esim. värikoodilla tai tekstillä ”BIOLOGINEN JÄTE”.
Viiltäviä ja pistäviä jätteitä ovat esim. neulat, veitset, ampulliviilat, lasiampullit ja nesteensiirtoletkujen terävät osat. 
Jäte ei saa sisältää tartuntavaarallisia jätteitä eikä vaarallisiksi jätteiksi luokiteltuja aineita kuten lääkejätteitä tai sytostaatteja. 
Pakkausohje: Viiltävät ja pistävät jätteet pakataan tiiviisiin, kannellisiin keräysastioihin, muovikanistereihin tai –pulloihin. Ko. jätteet voidaan myös kovettaa. Pakkaukseen on merkittävä esim. värikoodilla tai tekstillä ”VIILTÄVÄ JA PISTÄVÄ JÄTE”. Terveydenhuollon  Siirtokirjassa tulee olla täytettynä ympäristöministeriön asetuksen mukainen kuusinumeroinen jätekoodi.
Mitä terveydenhuollon jätteelle tapahtuu: Terveydenhuollon erityisjätteet loppusijoitetaan kaatopaikan erityisjätemonttuun. tuonti edellyttää siirtokirjaa. Lähde:PHJ

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista lukea terveydenhuollon erityisjätteistä ja niiden käsittelystä. Vaaditaanko terveydenhuollon vaaralliselle jätteelle erityiskuljetusta? Yhden sivun perusteella ainakin on olemassa vaarallisten aineiden lähetykseen erikoistunut yritys olemassa mutta en tiedä tarvitseeko terveydenhuollon yritykset tällaista palvelua? https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/

    VastaaPoista