keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Hengityksen seuranta ja hengityksen avustaminen

Mitä lähihoitajana seuraat potilaasi hengityksestä?Miten seuraat hengitystä? Kuvaile ja kerro!


Hengityksestä saadaan tietoa tarkkailemalla hengitystiheyttä, hengityksen rytmiä ja syvyyttä, hengitystapaa, hengitysääniä, hengitysteiden eritteitä ja ihon väriä. Tietoa saadaan myös verikaasuanalyysin, PEF-mittauksen ja pulssioksimetrin avulla.

Lisäksi KERRO:
Kuinka autat potilasta hengitysvaikeuksissa?


Tärkeä on rauhoittaa potilasta. Häntä ei pitäisi koskaan jättää yksin. Hengityksen vaikeutuminen tekee usein potilaat levottomiksi ja tuskaisiksi, mikä pahentaa vaikeutunutta hengitystä ennestään. Potilaan oloa rauhoittaa ja helpottaa tieto siitä, että tilanne on hallinnassa ja että hänen hyväkseen tehdään kaikki tarpeellinen. Se myös lievittää hengenahdistusta. Hoitajan ei pitäisi hermostua tilaanteesta. Potilaan asento järjestetään sellaiseksi, että on helppo hengittää. Kiristävät vaatteet avataan. Huoneen ilman raikkaudesta on huolehdittava hyvin.


Mikä on happirikastin?


 Happirikastin on sähköllä toimiva laite, joka elektronisesti suodattaa huoneilmasta typen ja antaa hapen yli 90 %:na. Koneesta lähtevään happiletkuun kiinnitetään happiviikset, jonka kautta potilas pystyy hengittämään rikastettua happea.


entä kuinka Lähihoitajana annat happea kotihoidossa? Miten sen teet ja mitä huomioit?


Yksinkertaisin keino antaa happea on avata ikkuna. Hapenvaraajapussilla.
Kuinka ohjaat höyryhengitystä kotona ja mitä siinä pitää huomioida?Miksi sitä tehdään?

Hengitetään suun kautta sisään ja nenän kautta ulos 60 asteista vesihöyryä. Auttaa irrottamaan hengitysteiden eritteitä ja yskösten tuottamiseksi. Lievittää kipua ja epämukavaa oloa, joita tulehdus ja toistuva yskiminen aiheuttavat.


Miten ja miksi pulloon puhaltamista tehdään? kerro kuinka ohjaat asiakasta?


 Tehostetaan keuhkojen tuulettumista ja irrotetaan limaa keuhkoputkista. Kun ilmaa puhalletaan letkun kautta pullossa olevaan veteen, syntyy vastapaine, joka avaa kasaan painuneita pieniä keuhkoputkia. Ilmaa pääsee kiertoteitä keuhkoputkissa olevien limapaakkujen taakse, jolloin paine saa liman liikkeelle ja sitä on helpompi yskiä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti