Imeväisikäisen lapsen ruokavalio
Lapselle voi antaa lisäruokaa maisteluannoksina 4 kuukauden ikäisestä alkaen. Lisäksi vauva tarvitsee D-vitamiinilisää.
Lisäruoat aloitetaan aikaisintaan 4 kuukauden ja viimeistään 6 kuukauden iässä, lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan.
Ensimmäisiä ruokia ovat peruna, muut kasvikset (esim. porkkana, maissi,
kesäkurpitsa, bataatti, maa-artisokka, parsakaali), marjat ja hedelmät.
Tämän jälkeen, yli 5 kk:n iässä, maistellaan lihaa ja viljatuotteita. Tarjoile uusia ruokia yksitellen. Lapsi tottuu uuteen makuun ja sinä havaitset helpommin, jos ruoka-aine ei käy lapselle.
Tarjoile vain paria uutta ruoka-ainetta viikossa.
Vähitellen ruokaa karkeutetaan, kun lapselle tulee hampaita, ja lapsi
harjoittelee omatoimista syömistä. 7–9-kuiselle voi tarjota myös jo
hienoja raakaraasteita. Lapsi haluaa usein n. 7-kuisesta harjoitella
syömään itse, esim. testailla lusikkaa, napsia sormin suuhunsa
ruokapaloja ja harjoitella mukista juomista. Kun vauva osaa istua, hän
pääsee syöttötuolissa pöydän ääreen ja siinä on mukava harjoitella
omatoimista syömistä.
Alle 1-vuotiaalle lapselle ei tarjota lanttua, naurista, punajuurta,
pinaattia, kiinankaalia, nokkosta tai sormenpäänkokoisia
varhaisperunoita tai näistä valmistettuja mehuja. Nämä ruoat sisältävät
nitraattia, joka voi haitata hapen kuljetusta elimistössä. Maksaruokia ei saa antaaA-vitamiinin ja rasakasmetallipitoisuuden vuoksi sekä raparperia vältettävä suuren oksaalihappopitoisuuden vuoksi.
Lähde: MLL vanhenpainnetti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti